Blog

Molshopen en mollen in de tuin.

Mollen en molshopen in de tuin en wat nu?

Mollen maken molshopen in het gazon of tuin, de bestrating zal verzakken en de borders worden omgewoeld? Het werk van een mol of meer mollen. Overijverig zijn de mollen telkens op zoek naar voldoende voedsel. Wormen en andere bodem insecten zijn er in een mooie tuin voldoende aanwezig. Daarom kiezen mollen dan ook voor zo’n tuin.

De mollen maken van al uw werk in paar dagen tijd een complete ravage. Nieuw aangelegd straatwerk gaat verzakken. Het mooie gazon wordt een zandbak.

MOLSHOPEN, LAST VAN MOLLEN, 
WAT NU?


Wat kunt u er doen of aan laten doen.

Stukjes glas of omgekeerde flessen laten de mollen niet verdwijnen. De gangen vol spuiten met water, ultrasoon en elektronische mollen verjagers werken eveneens niet. Evenals azijn, knoflook of carbid zijn ook deze niet afdoende.
Waarschijnlijk zal het opblazen van het gangenstelsel van de mol wel werken. Kijk maar eens op het YouTube filmpje:
Wel verlost van de mollen maar dan toch weer een nieuwe probleem. De tuin is alsnog een ravage.

De mollenklem is de beste oplossing tegen de mollen en hun molshopen. 
Gevangen in een klem is de mol op slag dood. Dit is anders als proberen de mol weg te    pesten. 

Levend vangen van een mol is ook erg stressvol, en ook dan zal de mol dood gaan. Dan enkel langzaam aan de stress.                  

Mollenvanger met ervaring:
Vanzelfsprekend kun u zelf mollenklemmen zetten. Het vergt echter wel wat handigheid om deze mollenklemmen te plaatsen.

Een ervaren mollenvanger heeft zich deze kunde van het ambacht eigen gemaakt. Hij kan de mollenritten vinden en op een goede manier de klemmen zetten.

Dit jaar sta ik ook weer voor u klaar om uw mollenplaag te beheersen.
Elders op mijn site staan de tarieven en werkwijze vermeld.

Ik ben via het contactformulier op deze site bereikbaar.                                                                                                                                                                           

De Beste Mollenvanger van Noord-Holland

In Noord-Holland zijn verschillende professionele mollenvangers actief die u kunnen helpen bij het bestrijden van mollenoverlast. Deze specialisten maken gebruik van diverse methoden om mollen te vangen, waarbij ze vaak een combinatie van traditionele en moderne technieken toepassen. Een ervaren mollenvanger in de regio is Dirk Woudsma, wiens diensten en contactgegevens beschikbaar zijn op www.dirkwoudsma.nl. Deze professional biedt niet alleen effectieve oplossingen voor het vangen van mollen, maar geven ook advies over hoe toekomstige overlast kan worden voorkomen. Het is belangrijk om een mollenvanger te kiezen die ervaring heeft met de lokale omstandigheden en die een dienstverlening biedt die past bij uw specifieke situatie.

Ik werk in straal van 25km rond mijn woonplaats Limmen.

KattenStront


Kattenstront als titel van een pagina op de website van de mollenvanger?

Vreemd?
Zeker lijkt dit vreemd. De uitwerpselen van de kat of poes hebben ogenschijnlijk niets van doen met mollen of de mollenvanger.

De kat doet graag zijn behoefte in schoon zand. Hij of zij kan met dit zand netjes zijn drol afdekken. De molshoop is bij uitstek een plekje met vers zand. De mol duwt immers door zijn gegraaf telkens een hoop schoon zand omhoog, de molshoop.
Indien de kat blikvoer op het menu heeft staan, duurt het erg lang voordat de katten drollen verteren. In het blikvoer zitten conserveringsmiddelen die met de ontlasting mee komen.

Ik werk (mollen vangen) regelmatig op speelweides bij scholen, zwembaden en campings. Hier kom ik in de molshopen erg vaak en veel kattenstront tegen.

Afgezien dat kattenstront vies is kunnen er parasieten in zitten. Deze parasiet kan toxoplasmose infectie veroorzaken. Deze infectie kan kwalijk zijn voor aanstaande moeders.
Voor meer informatie hierover zie Wikipedia:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Toxoplasmose

Zandbaken voor spelende kinderen kunnen afgedekt worden om te voorkomen dat spelende kinderen in de katten stront grijpen. Een gehele speelweide afdekken of katten 100% weren is niet te doen.

Wel zijn de weides en borders vrij van molshopen te houden.

Robotmaaier en molshopen.

De robotmaaier in actie op een gazon
Molshopen zijn ware obstakels voor de robotmaaier. De robot kan deze hopen grond onmogelijk nemen

Robotmaaier en de molshoop.

 

De robot maaier is de hele dag actief op het gazon. Constant wordt het gras gemaaid, met lange banen is de robot altijd aan het werk. Maait het gras millimeter voor millimeter overal even kort.
Zodra er ook maar een sprietje even gegroeid is wordt deze weer op lengte gemaaid.

Dan van onder de grasmat wordt er een bult grond omhoog geduwd, een molshoop. Een obstakel voor de robot maaier. De robot zal vroeg of laat de molshoop op een van zijn te maaien banen tegen komen. Lukt het de robot om de molshoop te nemen en verder te maaien? Uiteindelijk verliest de robot dit altijd.
De molshoop heeft geduld, heel veel geduld. Een kleine molshoop zal de robot met wat moeite nemen. De messen zullen de grond verspreiden. Deze messen zullen hun scherpte verliezen.
De mol zal telkens weer een nieuwe hoop maken en uiteindeklik loop de maaier vast in zo’n hoop. Handmatig moet de robotmaaier terug naar zijn laadstation gebracht worden. De molshopen zullen verwijderd moeten worden. Als de messen vervangen zijn en de maai rondes weer beginnen zal de strijd met molshopen ook weer aanvangen met hetzelfde resultaat als net beschreven.

Molshopen tegen de robtmaaier
Deze molshopen zullen de werking van de robotmaaier doen staken. De machine zal vastlopen en messen zullen bot raken

De mollenvanger kan in deze behulpzaam zijn.

 

 

Dan is er gelijk de vraag; zijn mollenvanger en robotmaaier vrienden??

Hiervoor 2 verschillende antwoorden.
De mollenvanger is zeker een vriend van de robotmaaier. Daar tegenover is de robot maaier niet altijd de  vriend van de mollenvanger. 

 

 

Als de mollenvanger zijn klemmen heeft gezet en deze staan binnen het maai gebied van de robot komen komt er ook een conflict. De maaier komt in of tegen de klemmen met alle gevolgen
van dien.
Het beste kan in de tijd dat de mollenvanger zijn klemmen heeft staan de robot uitgezet worden.

Gaat het om een enkele klem dan kan er ook een grote emmer oid overheen gezet worden. Met meer klemmen wordt dot lastiger.

 

Zodra de mollenvanger de mollen weggevangen heeft en er komen geen hopen meer kan de maaier ongestoord zijn eindeloze maai rondes  maken.  Dit zonder vastlopen.

De mol als barometer voor de tuin.

Veel werk voor de mollenvanger nu. Het is hoogzomer De mussen vallen dood van het dak, is een gezegde voor dit warme weer.

Mollen die dan het gazon of de tuin komen omwoelen en zo verwoesten zou je niet verwachten met deze droogte.

De vele vraag om hulp en het werkaanbod laten een andere werkelijkheid zien.

Een ononderhouden tuin zal weinig of minder last van mollen hebben met droogte. Een mooie tuin die op orde is heeft een bodem leven welke goed is. In deze tuin zal gesproeid worden. Hierdoor komen de wormen en overige bodem insecten. Dit is nu precies wat mollen nodig hebben. Voedsel veel voedsel. Dit voedsel is door de droogte bij de buren niet te vinden. In uw mooie tuin juist wel.

Als mollen niet meer in uw tuin willen zijn moet u zich pas zorgen gaan maken. Dan is de kwaliteit ver beneden peil.

MAAR GEEN NOOD.

Wat moet of kunt u doen.
De keuze maken uit pompen of verzuipen(verdrogen).
Nadat u tuin verdroogt is zal het een lange tijd duren voordat alles weer mooi is. Dan is er nog steeds de kans dat de mol weer bij u komt en het probleem is dus nog niet opgelost.

Een mollenvanger inschaken?
Zodra de mol of de mollen gevangen zijn zal de schade die mol gemaakt heeft en ook het kleine stukje zode die mollenvanger er tijdelijk uitgehaald heeft weer zeer snel herstellen. De bodem van uw tuin is immers in topconditie.

De Beste Mollenklem

Mollen klemmen te koop.

Professionele mollenklemmen set te koop.

De set bestaat uit een set van 4 tangen met 4 fluoriserende stokken voor het markeren en het vast zetten van de klemmen.

De Beste Mollenklem
Mollenklemmen van de professional

 

€23.95

Bel mail of gebruik het contact formulier

Plaatsen van een mollenklem
Deze klemmen werken het beste als ze iets geroest zijn door het gebruik.

Schade overlast veroorzaakt door mollen

Schade die de mol veroorzaakt:

De schade die de mol veroorzaakt zijn de molshopen met hun gangen, daar kunnen paarden of koeien hun poten in blesseren of erger; breken.
Molshopen zijn een ideale plaats voor onkruiden zoals muur, herderstasje en straatgras, zo zal je zien wanneer er in het voorjaar veel molshopen zijn er in de zomer veel onkruid te verwachten is.
Hierdoor word het gras minder smakelijk  en het vee zal er minder van opnemen. En dien ten gevolge minder produceren.
Ook kunnen er boterzuur bacteriën ontstaan door zand en grond  in het kuilvoer. Dit geeft problemen voor de melkfabriek, met name voor het maken van kaas.
 Tevens worden er bij molshopen ook steentjes naar boven geduwd dat dan schade aan grasmaaiers kan veroorzaken.
Ook bij sportvelden, golfbanen kunnen mollen veel problemen geven door verzakkingen en gaten. Sporters hebben zo een grotere kans op onnodige blessures.
Dijken en water keerringen kunnen ook ondergraven worden door mollen. Doorbraak of lekkage is dan denkbaar. Zeker als er veel mollen zijn treed verzwakking op. Ingrijpen in de mollen populatie is dan noodzakelijk.
Schakel in deze gevallen de mollenvanger in!

De Mol

Uiterlijk van de mol:
De mol is 13 tot 15cm lang en heeft een staartlengte van 2 tot 4 cm het gewicht van de mol is 30 tot 60 gram, het wijfje is iets kleiner dan het mannentje.
De kleur van de mol kan varieren van bruin tot zwart en zoms komt word er een albino mol gevangen.
De haren (pels) van de mol is net fluweel, zeer zacht en glad en heeft geen groeirichting dit ivm het verplaatsen in de gangen.
De mol heeft hele goede tastharen die zich op de punt van de staart en aan de buitenrand van de graafpoten bevinden de mol heeft brede poten met lange nagels die ook erg breed zijn de binnenkant van de poten van de mol zijn naar buiten gericht, dit is om het zand makkelijk naar achteren te werken.
De ontwikkeling van de mol:
De mol plant zich voort in maart tot juni, het wijfje heeft een draagtijd van 3 weken en werpt 3 tot 5 jongen per keer.
De jongen mollen gaan na 6 weken zelfstandig op zoek naar voedsel, enige tijd later worden de jonge verdreven door de moeder uit haar teratorium.
Maar 40% van de jonge mollen overleeft het eerste levensjaar, dit omdat de mol veel natuurlijke vijanden heeft zoals de vos, reiger, katten.
Ook omdat de jongen mollen zich bovengronds verplaatsen zijn ze een makkelijke prooi.
De leeftijd van de mol kan oplopen tot zo 3 jaar.
De leefwijze van de mol:
De mol is een teratoriumdier met een eigen gangenstelsel, er kunnen wel tot 20 mollen per hectare leven.
De mol voelt zich het meest op zijn gemak op humusrijke gronden.
De gangen die de mol graaft graaft hij met zo 15meter per uur  dit het lieftst in losse grond, mollen kunnen behalve goed graven ook uitstekend zwemmen en klimmen.
De mol leeft van wormen, torretjes, insectenlarven die het gangestelsel (rit) vallen, de mol loopt een aantal keer per dag het gangestelsel door om ze op te eten, de mol behoort tot de insecteneters.
Mollen kunnen zich ook achterwaarts door de rit verplaatsen.

Informatie over mollen

Dit artikel is gekopieerd van  tuinadvies.nl

Mollen vangen: voorkomen, afschrikken, levend vangen of doden.

Tuin en gazon liggen er piekfijn bij tot de schrik van elke tuinliefhebber opduikt. Mollen verschijnen overal waar je ze net niet graag ziet verschijnen: in het gazon, de moestuin,
voetbalvelden, pas gezaaide percelen,…
Een mol (Talpa europea) kan oppervlakkig gangen graven met een snelheid van 12 tot 15 meter per uur en dit in zijn territorium van ongeveer 400 m². Gedurende 1 jaar kan een mol een
totale hoeveelheid molshopen van ruim 3000 kilo aarde in de tuin omhoog drukken.
Mollen vertonen zich snel in humusrijke grond waarin ze gemakkelijk veel voedsel in de vorm van regenwormen en andere bodeminsecten terug vinden. Gelukkig leeft de mol solitair en
hebben we dus meestal maar een diertje per territorium te bestrijden. Het meeste last van mollen zullen we ondervinden in maart – april als de mannetjes hun gangenstelsels verlaten en
op zoek gaan naar de vrouwtjes. Daarna kennen we nog eens een verhoogde mollenactiviteit rond eind juni als de jongen hun moedernest verlaten.
In tegenstelling tot Duitsland is de mol in België en Nederland niet wettelijk beschermd.

We zetten graag alle methodes om mollen te bestrijden voor u eens op een rijtje.

Preventief / voorkomen

Verjagen / afschrikken

Levend vangen

Doden

Preventief / voorkomen van mollen

Sterk geurende planten
Een groot aantal planten verspreidt een geur waar de mol niet van houdt. Een mollenvrije tuin kan niet worden gegarandeerd, maar het is het proberen waard.

Keizerskroon (Fritillaria imperalis), een 80 tot 100 centimeter hoge plant uit de leliefamilie. De grote vlezige stinkende bollen moeten in groepjes om de acht meter rond de tuin
worden geplant.

Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus), die 80 centimeter tot anderhalve meter hoog kan worden. Ook woelratten en veldmuizen houden niet van de geur van de wortels.
Let op: alle planten van de wolfsmelkfamilie zijn giftig.

Gaas
U kunt een gedeelte van de tuin of uw serre ontoegankelijk maken door fijnmazig kippengaas of vogelgaas in te graven. De mol gaat gemakkelijk door de mazen van gewoon kippengaas heen. Het gaas moet tot op het grondwater worden ingegraven.
Als het ingraven van gaas op problemen stuit, kan worden geprobeerd om de mol af te schrikken, zodat hij op zoek gaat naar een ander jachtgebied.

Mollen verjagen / afschrikken

Naast het gehoor is ook de reukzin van de mol zeer goed om ondergronds prooien te kunnen lokaliseren. U kunt mollen uit de kwetsbare delen van de tuin houden met geuren
en geluiden waar de mol niet van houdt.

Geurmiddelen
In de gangen leggen van stukjes ajuin / knoflook. Er zijn ook natuurlijke  mollenbollen te verkrijgen die de mollen op afstand houden.
Mottenballen = kamferballen in de gangen stoppen zou helpen om de mollen te verjagen.
Een in terpentijn of ammoniak gedrenkte doek in een mollengang stoppen.
Mogelijk effectiever is het leggen van een sterk geurend product dat te koop is in elk tuincentrum. Dit verspreidt gedurende zes tot acht weken voldoende stank om de mol op andere
gedachten te brengen en de tuin voortaan te mijden. Deze methode moet u direct toepassen als de eerste molshopen zichtbaar worden. Zodra de mol meerdere gangen heeft gegraven
neemt het effect van de afschrikactie af. De geur verspreidt zich dan over zoveel meters gang dat de geur teveel verdunt.

Geluid
De mol heeft een uiterst sterk gehoor om hun prooien te kunnen horen bewegen. Ze hebben dan ook een hekel aan alle andere voor de mol storende geluiden en hoge tonen. Hier kunt u
gebruik van maken om de mol te verjagen.

Het fluitende geluid van de wind in een flessenhals houdt de mol op afstand. Steek om de één tot twee meter een fles zonder bodem in een mollengang, met de hals boven de grond.

In de winkel zijn apparaten (die werken op batterijen) te koop die trillingen veroorzaken. Naast de mol ook veldmuizen en woelratten op een afstand houden. 

Voor de professionele markt (sportclubs, gemeentes en bedrijven) zijn er mollenverjagers met zonnepanelen verkrijgbaar, die een gebied van maximaal 800 m2 molvrij kunnen houden. Elke twintig seconden wordt een voor mollen onaangenaam geluid (hoge tonen) uitgezonden.

Mollen levend vangen

U kunt mollen vangen met vangsystemen. De meeste kans op succes heeft u als u een kooi of een mollenvang koker in een loopgang plaatst die recent veel wordt belopen. De mol wordt gevangen als hij tegen een klepje aanloopt zodat er achter hem een deurtje dicht slaat. De mol kan dan ergens anders worden vrijgelaten. Controleer geregeld de vangkooien om de gevangen mol snel uit zijn benarde positie te bevrijden zodat deze na enkele uren niet het leven laat door de stress. Anderzijds moet je ook regelmatige controle uitvoeren omdat een mol niet langer dan 12 uren zonder eten in leven kan blijven. Laat de gevangen mol los op een plek waar hij
weinig kwaad kan doen.

Mollen doden

We kunnen de mol ook uit zijn gang scheppen als we deze zien graven. Trap daarvoor alle bovengrondse loopgangen en molshopen plat. Daarna moet je geduld oefenen en in alle stilte wachten tot de mol zich weer aan het graven zet. De meeste kans om mollen te zien graven heb je om 8 uur, 13 uur en tussen 18 en 19 uur. Als je een molshoop ziet bewegen ga je er heel langzaam met een spade in de hand naartoe. Dit doe je traag en zo stil mogelijk (op kousenvoeten). Dan wacht je een vijftal minuten tot de mol terug grond omhoog begint te duwen. Op dat moment steek je de spade zo hard als je kunt in de hoop/loopgang en je gooit de mol + grond omhoog. Soms leeft de mol nog. Als je hem wilt laten leven dan zorg je ervoor dat je hem snel in een emmer kunt steken.

Ben je niet snel genoeg dan zal hij zich zeer snel terug ingraven. Let wel op raap de levende, bange mol niet zomaar vast want hij heeft enorm scherpe tandjes waarmee hij diepe,
slecht genezende wonden in de vingers kan aanbrengen.

Mollenklemmen, die de mol doden. Mollenklemmen moeten zo zijn afgesteld dat ze de mol direct doden, zodat onnodig lijden wordt voorkomen. De meest geschikte gangen zijn de regelmatig belopen, oppervlakkige gangen. Open voorzichtig de bovenkant van de gang. Steentjes, stukjes graszode,… verwijderen. Voel met uw vingers welke de looprichting van de gang is. Steek de opgespannen klem voldoende diep in de gang. Maak daarna de opening dicht anders voelt de mol de luchtstroom. Doe dit met behulp van kluiten aarde en werk af door er gewone grond zachtjes overheen te strooien. Al is hij ‘zo blind als een mol’ toch mag hij geen zonlicht waarnemen anders weet hij al op voorhand dat er iets niet pluis is.
De grote fout die hier zeer vaak gemaakt wordt is dat de klem onvoldoende diep wordt gestoken. Indien onvoldoende diep kruipt de mol eenvoudigweg onder de klem door en slaat deze niet dicht.

In de winkel zijn er ook rookpatronen op zwavelbasis te koop. Zorg ervoor dat alle mollengangen goed zijn afgesloten en steek daarna een patroon aan in een ingang. Het gas verspreidt
zich in de gangen en doet de mol sterven.
Let wel op dat je zelf niet met de gas in contact komt want de gas is tevens giftig voor mens en andere zoogdieren, zoals honden en katten.

Met veel geluk gebeurt het wel eens dat een kat zeer goed is in het vangen van mollen.

Als laatste methode kunt U hulp inroepen van een professionele mollenvanger die tegen betaling uw tuin mollenvrij maakt.

Enkele tips:

Molshopen kunt u het beste zo snel mogelijk weer naar beneden drukken. Druk dan het midden van de molshoop omlaag, zodat de gang weer wordt opgevuld. Probeer niet alle aarde
terug te duwen want dit lukt toch niet. Hark de overgebleven aarde fijn open over het gazon.

Mollen hebben ook hun positieve kantjes. De mol eet allerlei beestjes, hoofdzakelijk regenwormen maar ook larven die ondergronds van plantenwortels leven, zoals
engerlingen (meikeverlarven) en emelten (larven van langpootmug). Mollen eten eveneens veel slakken. Bovendien beluchten ze de grond en zorgen voor een natuurlijke drainage.

Enkele weetjes:

Mollen zijn altijd zwart uitzonderlijk treft men ook wel eens een albino exemplaar aan.


Albino mol

Volgend artikel las ik in een Nederlands dagblad toen ik daar op vakantie was (het was geen 1 april)
Een unieke oranje mol heeft het in het Belgische Scherpenheuvel niet overleefd. Het beestje kwam in een klem terecht. ‘Mijn grasveld wordt volledig ondersteboven gehaald’, vertelt bewoner Michel. ‘Ik heb klemmen gezet, waarin de oranje mol is beland. Omdat hij nog niet dood was, heb ik hem uit zijn lijden verlost.’ Normaliter zijn mollen zwartgrijs. De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht is bekend met witte mollen. ‘Maar we horen voor het eerst over een oranje exemplaar’, aldus een zegsman. Hij houdt het op een speling der natuur.

Weerspreuken ivm mollen:

Stoot de mol in Januaar,kijk van kou in mei niet raar.
Zijn er januari veel mollen, dan laat de winter niet met zich sollen
Maakt de mol veel hopen, dan zal de regen lopen.